You are currently browsing the Videotorium site of the organization Széchenyi István Egyetem. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Hallás és élmény - avagy élmény-e a hallásélmény?

182

Hallás és élmény - avagy élmény-e a hallásélmény?


Tudtad, hogy a „hallásélmény” az átfogó tudományos elnevezése annak, amit hallasz? Hogy ennek hány százaléka zajlik az agyban és miért is van két fülünk? Egyáltalán, meddig nem káros zenét hallgatni az mp3-lejátszón? A hallásakusztika sok érdekességet rejt, amelyet műszaki és mérnöki szempontból vizsgálhatunk. Olyan kérdésekre keressük a válaszokat, hogy miként alakul ki az agyban a hallásélmény, hány csatornára is van szükségünk, miért nem jó a fejhallgatós zenehallgatás, mire képes egy modern virtuális-valóság-szimulátor, vagy éppen mekkora hanghatással járna a halálcsillag felrobbanása. Az utóbbira válaszolok: semekkorával, még ha létezne is. A többi kérdésre pedig a helyszínen kaphattok válaszokat. Sőt, még ideiglenesen a vakok és látássérültek helyzetébe is beleképzelhetitek magatokat, ha kipróbáljátok, miként igyekeznek hallásuk útján tájékozódni!

több kevesebb


Junior Egyetem

Dr. Wersényi György (előadó)

56:02

2013. március 20.

Szűr Gábor

2014. február 24.

182
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.dev.videotorium.hu/hu/embed/7709" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés